Absolut Vodka och Ardagh Group saminvesterar i vätgasdriven glasugn – första gången för den globala spritindustrin

Absolut Vodka kommer att bli det första globala spritföretag som byter till en delvis vätgasdriven glasugn för storskalig produktion – ett stort steg för att minska koldioxidutsläppen från tillverkningen av företagets ikoniska flaskor. Vätgaspiloten är en viktig milstolpe för Absolut Vodka i syfte att bli helt koldioxidneutrala till 2030. En förutsättning för att målet ska kunna uppnås är att koldioxidutsläppen vid produktionen av glasförpackningar minskar.

Absolut har skrivit på ett avtal med Ardagh Glass Limmared AB, en del av den globala Ardagh-gruppen, om att använda en delvis vätgasdriven ugn med start andra halvåret 2023. Detta pionjärsamarbete kommer att skynda på den nödvändiga omställningen i den globala glasindustrin för en mer hållbar framtid.

Absolut har varit en partner till Ardagh Limmareds glasbruk i Sverige i 40 år. I dag används naturgas och el för att driva företagets ugnar. Från och med andra halvåret 2023 kommer Ardagh Group att lansera ett pilotprojekt i bruket i Limmared som ersätter 20 procent av naturgasen med grön vätgas för att tillverka samtliga Absolut-flaskor i företagets hela portfölj. Detta innebär ett fullskaligt byte för den vidare produktionen av Absolut-flaskor för samtliga marknader. Vätgasen kommer att produceras lokalt med förnybar el.

Hela industrin arbetar just nu med att minska sitt klimatavtryck. Kombinerat med andra innovationer och hållbarhetsinitiativ kommer nya teknologier som vätgasdrivna ugnar att minska koldioxidutsläppen från glasproduktion signifikant.

Att använda vätgas kommer att minska Absolut Vodkas koldioxidutsläpp med 20 procent. Projektet är en uppföljning av andra saminitiativ för att minska kolutsläppen, till exempel lättviktigt glas, ökad elektrifiering av den nuvarande ugnen samt en stor ökning av återvunnet flintglas – i dag uppe på 53 procent med ambitionen att öka andelen ytterligare.

Absolut äger ett av världens mest energieffektiva destillerier. Utsläppen är 98 procent lägre än ett genomsnittligt destilleri och resultatet har blivit ett överskott av utsläppsrätter. Avsikten är att använda dessa för investeringar i grön omställning. Absolut kommer att stödja Ardagh i detta projekt och parterna kommer att arbeta tillsammans för att uppfylla Absoluts ambitioner om en koldioxidneutral produkt till 2030 genom att använda dagens och morgondagens bästa tillgängliga teknologier för glastillverkning.

Stéphanie Durroux, vd för The Absolut Company, säger: “På grund av att vi har investerat i vår egen produktion i årtionden och minskat våra utsläpp samt ökat vår energieffektivitet är vi nu i en position där vi även kan fokusera på indirekta delar av värdekedjan. Glastillverkningsindustrin måste ställa om sig och världen kan inte vänta på en perfekt lösning. En djärv och innovativ strategi krävs för att accelerera radikal förändring som kommer att bidra till lösningen på många stora utmaningar som alla glastillverkare och -köpare ställs inför.”

Bo Nilsson, Managing Director för Ardagh Glass Limmared AB, tillägger: ”Vår industri måste bli mindre beroende av fossil energi och snabbt börja använda mer grön energi. Genom att investera i denna nya teknologi inleder vi en resa mot att reducera koldioxidutsläppen för våra glasförpackningar. Det finns utmaningar med sådan innovation, men vi har beslutat oss för att vara tidiga med att framtidssäkra vår glastillverkning globalt.”

För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
karin.ekroth@pernod-ricard.com

About The Absolut Company

The Absolut Company har det globala ansvaret för produktion, förpackningsinnovation och strategisk marknadsföring av Absolut Vodka, Malibu och Kahlúa.

Absolut Vodka är ett av världens tio största internationella spritmärken. Varje flaska Absolut Vodka kommer från en källa, Åhus i södra Sverige.
Malibu är den ledande rombaserade kokosnöts-spritdrycken i världen. Kahlúa kaffelikör är världsledande i sin kategori. The Absolut Companys portfölj innehåller även Åhus Akvavit. Besökscentret, Absolut Home, ligger bredvid den huvudsakliga produktionsplatsen för Absolut Vodka och öppnade 2018. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Ordförande och VD är Stéphanie Durroux. The Absolut Company är en del av Pernod Ricard, världens näst största vin- och sprittillverkare (källa: IWSR)

About Pernod Ricard

Pernod Ricard är världens näst största vin- och sprittillverkare med en omsättning på 10 701 miljoner Euro för FY22. Gruppen, som äger 17 av världens 100 ledande spritmärken har en av de mest prestigefulla och omfattande portföljer i industrin med över 240 premiummärken på mer än 160 marknader. Pernod Ricards portfölj inkluderar Absolut Vodka, Ricard pastis, Ballantine’s, Chivas Regal, Royal Salute, The Glenlivet Scotch whiskies, Jameson Irish whiskey, Martell cognac, Havana Club rum, Beefeater gin, Malibu liqueur och Mumm and Perrier-Jouët champagne. Gruppens mission är att släppa loss magin kring mänskliga förbindelser genom att erbjuda “Good Times from a Good Place”, i linje med företagets hållbarhets- och ansvars-roadmap. Pernod Ricards decentraliserade organisation låter företagets 19 480 anställda vara ambassadörer på marken för företagets syftesdrivna och inkluderande, vänliga kultur, som för människor samman på ett meningsfullt, hållbart och ansvarsfullt sätt för att skapa långsiktiga värden. Som del av den strategiska planen Transform & Accelerate, förlitar sig nu Pernod Ricard på sin ”Conviviality Platform”, en ny tillväxtmodell baserad på data och artificiell intelligens för att möta de ständigt föränderliga kraven hos konsumenterna.

Pernod Ricard är listat på Euronext (Ticker: RI; ISIN Code:FR0000120693) och är del av CAC 40 and Eurostoxx 50-indexen.

About Ardagh Sweden

Ardagh Glass Limmared AB är del av Ardagh Group, en global leverantör av hållbara, oändligt återvinningsbara metall och glasförpackningar för varumärkesinnehavare globalt. Ardagh har 65 metall- och glastillverkningsverksamheter I 16 länder, anställer 20 000 personer och har en omsättning på cirka 10 miljarder USD.