Punschen i Karlshamn
I början av 1860-talet växer Smiths företag så det knakar. Snart engagerar sig L.O. Smith också i brännvinets kvalitet och bestämmer sig för att rena det från finkel. I Sverige och Karlshamn har Sven Hellerström med hjälp av en tysk reningsapparat hittat ett sätt att rena spriten på varm väg. Smith känner till tillvägagångssättet men bestämmer sig för att göra det ännu bättre. Han skaffar flera egna fabriker. En av dem är etableringen i barndomsstaden Karlshamn. Stadens geografiska läge i södra Sverige är perfekt. Från den isfria hamnen når man snart övriga Europa, strålande för import av råbrännvin från Ryssland och export till Spanien.
Under 1876 har Smith också fått reda på att Hellerström med den tyska reningsapparaten vill sälja sitt reningsverk på grund av försämrad hälsa. Smith betalar cirka 200 000 kronor för fabriken. En bonus i affären är att Hellerström också tillverkar punsch enligt fabrikör CG Bergs recept. En tillverkning som L.O. Smith förfinar och några år senare marknadsför.
Jämfört med dåligt finkelbrännvin var punschen riktigt välsmakande och därför väldigt populärt. Dessutom billigare än cognac och rom. Blekingska Karlshamn hade i mitten av seklet inte mindre än två fabriker som tillverkade den ädla drycken. I Sverige dracks under mitten av 1850-talet cirka 6 miljoner liter per år och varianterna förses med diverse kreativa namn, däribland Kavalleri och Wira, då man försöker ta över den lukrativa marknaden.
Den sötaktiga arraken utvanns från palmer från ön Java och smaksattes med palmsaft och stora mängder sockerrör. Jäsning och destillering skedde i flera steg innan punschen var färdig. Drycken serveras under sommaren kallt och på vintern varmt. Dess popularitet var så stor att den tillägnades egna visor, bland annat av Bellman, och till och med fick ett särskilt rum i hus uppkallat efter sig. En punschveranda var givetvis platsen där man helst njöt av de söta dropparna – gärna som ett avbrott mitt i middagen, snart också som definierad avec.
När den nya varumärkeslagen trädde igenom 1883 registrerade Smith punschen under det nya namnet Carlshamns flaggpunsch. På etiketten placerade reklamgeniet Smith ett par korslagda svenska örlogsflaggor. Han skrev också dit receptskapare Bergs namn. Kanske var konkurrensen i staden en viktig orsak till den genomtänkta marknadsföringsstrategin? CG Berg var en välkänd handlare i staden och alla kände till hans namn.
Man annonserade sprit friskt då för tiden, och med flaggorna lyckades L.O. Smith vinna även detta krig. Och efter ha lagt Carlshamn under sina fötter blev flaggpunschen snart hela Sveriges favorit. Succén blev monumental och än idag är det 150-åriga varumärket landets mest välkända punsch. Punschens storhetstid och varumärkesrikedomen försvagades i början av 1900-talet, med motböcker och framförallt förstatligandet av försäljningen. Nygrundade Vin & Sprit behöll fyra sorter: Cederlunds, Grönstedts, ett billigare märke till restauranger och så då storsäljaren Carlshamns flaggpunsch.
Fabriken i Karlshamn, där punschen tillverkades är idag museum. Carlshamns flaggpunsch tillverkas numera i Finland. C.G. Bergs namn står alltjämt kvar på flaskan.