Bolinderska palatset – en studie i lyx

Bolinderska palatset, bredvid Grand Hotell i centrala Stockholm uppförs 1877 efter arkitekt Helgo Zettervalls ritningar. När beställaren, affärsmannen Jean Bolinders luxösa hyreshus är färdigbyggd blir Smith imponerad. Han flyttar snart in i en av de två paradvåningarna.

Frun Marie Louise låter inreda våningen med sidenklädda möbler i jakaranda, rosenträ och ebenholts. Paret vältrar sig i lyx och det sägs att Marie Louise varje dag får en leverans färska rosor från Köpenhamn. Vid tidpunkten inrättar också L.O. Smith något som är unikt för tiden – en telefonlinje mellan kontoret på Skeppsbron till fabriken på Reymersholme.
Efter spanska spritkraschen börjar äktenskapet mellan L.O. och Marie Louise knaka i fogarna. Hemma hos-reportagen som en period var vanliga lyser nu med sin frånvaro. Smith är i princip aldrig hemma utan befinner sig ofta på resande fot och meddelar sig endast med hjälp av korta telegram. Att L.O. ligger i fejd med sönerna gör den redan spända situationen extra outhärdlig.
Den hetlevrade L.O. Smith säger upp kontraktet på Bolinderska huset i april 1891. Lösöret, möbler och konst skickas på auktion. Auktionskatalogen är omfattande, men auktionen inbringar inte så mycket pengar som LO har räknat med. Efter auktionens slut försvinner han åter igen utomlands och Marie Louise stämmer honom. Skilsmässan är ett faktum.