Ett geni lämnar världen

Svårt påverkad av sin gikt avled L.O. Smith vid lunchtid, den 9:e december 1913. Dödsorsaken beskrevs som lunginflammation.

L.O. Smith var under sin livstid en av Sveriges mest framgångsrika affärsmän och ofta före sin tid i både spaningar och socialt engagemang. Det var också han som tog bort den farliga finkeln från spriten.

I samband med hans död skrev tidningarna om både hans livsgärningar och rapporterade från begravningen den 15 december:

”Vid hans bår borde såväl vänner som motståndare – de senare bländade av hans meteorliknande bana – enas om, att med honom har en finansman av den mest storslagna art gått bort, sådan vårt land väl inte haft många om ens någon att uppvisa”, skrev till exempel Blekinge läns tidning.

I Blekinge där begravningen skedde var många flaggstänger på halv stång. Och framför Tyska Kyrkan inne i Karlskrona samlades stora folkmassor.

Att L.O. Smith mötte döden på ruinens brant, den tidigare mångmiljonären som varit en av landets rikaste lämnade efter sig enbart cirka 3 000 kronor. Fejden med familjen har säkert också bidragit till att få i dag känner till historien om LO Smith. Det var få som försökte bevära hans eftermäle.

Om du vill läsa mer om L.O. Smith rekommenderas:

  • Pelle Berglunds: Kung Brännvin
  • Torgny Lindgrens: Brännvinsfursten
  • LO Smith: Brännvinskung och socialreformator
  • Carlshamn Punsch, en krönika
  • Carlshamniana 1992 (av Föreningen Karlsahmans Museum), sid 91-125
  • Carlshamniana 1994 (av Föreningen Karlsahmans Museum) 95-147