Nytt rekordår för Absolut Vodka

Fortsatt globalt momentum när efterfrågan stabiliseras.

Pernod Ricard, världens näst största vin- och spritproducent och moderbolag till The Absolut Company, redovisar en organisk försäljningstillväxt på 10 procent till 12 137 miljoner euro för räkenskapsåret 2022–2023 (juli 2022 – juni 2023). Den justerande vinsten ökade med 11 procent till 3 348 miljoner euro. Den globala försäljningen av Absolut Vodka ökade med 10 procent. Den totala volymen vodka var rekordhöga 12,7 miljoner 9-liters lådor, ett branschmått som motsvarar 114 miljoner liter.

Tack vare globalisering blev 2022-2023 ännu ett rekordår för Absolut Vodka. Som ett av världens mest distribuerade spritvarumärken, med försäljning på 140 marknader, fortsatte försäljningen att öka med geografiskt väl diversifierad tillväxt.

Varumärket har haft en över lag positiv utveckling i Europa med fortsatt ökade marknadsandelar på flera stora marknader som Frankrike, Storbritannien och Italien.

Samtidigt har Absoluts närvaro i Asien fortsatt att expandera, framför allt på nyckelmarknader som Kina och Indien.

Resandet har normaliserats efter pandemin vilket gjort att den globala försäljningskanalen till resenärer, så kallad tax free, har återhämtat sig. Länder med hög andel turism som Spanien och Thailand visar också en stark tillväxt. Tillväxten i den amerikanska regionen har lyfts av stark utveckling i Mexiko och Karibien.

– Den långsiktiga trenden att internationell premiumsprit tar en större del av den totala försäljningen av alkoholdrycker fortsätter. Vi är glada över att Absolut spelar en ledande roll i att forma marknaden för premiumvodka världen över, säger Stéphanie Durroux, styrelseordförande och VD, The Absolut Company.

Förhållanden för tillverkning har stabiliserats

De utmaningar som pandemin medförde inom logistik och produktion, till exempel avseende elförsörjning, vete och glas har varit under fortsatt förändring under perioden. Förhållandena har gradvis stabiliserats, särskilt under den senare delen av räkenskapsåret.

– Tack vare starka insatser av vårt team i Åhus och våra partners har vi lyckats uppnå rekordförsäljning samtidigt som vi investerar för framtiden och förbättrar vårt miljöavtryck, säger Stéphanie Durroux.

Lansering av utökat vodkasortiment

Absolut har under året utökat sortimentet med flera nya produkter. De nya tillskotten är skapade för att erbjuda konsumenterna kvalitetsalternativ för olika typer av tillfällen.

Absolut Wild Berri är det senaste tillskottet i det klassiska smaksortimentet, som under senaste året fått både en harmonisering av design och en uppdatering av smakerna. Absolut Nights Smoky Pina, lanserad i Mexiko som pilotmarknad, är den första smaken i ett nytt sortiment av premium shot-drinkar. Absolut Sensations, lanserad i Tyskland som pilotmarknad, med en alkoholhalt på 20%, är framtagen för att möta trenden med ”medveten konsumtion” och long drinks.

Fortsatt aktivering av Absoluts globala kampanj ”Born To Mix”

Varumärkets strävan att bidra till positiva förändringar fortsätter. Genom initiativet ”United We Care” i samarbete med Tomorrowland, en av världens största elektroniska dansmusikfestivaler, bidrog Absolut till ökad säkerhet under festivalen med ett dedikerat vårdteam på plats.

Under året har även ett “Absolut Ally”-program rullats ut i USA. Det utgör nästa steg i Absoluts 40-åriga historia i att stötta HBTQ+-gemenskapen. Avsikten var att skapa säkrare och mer inkluderande miljöer och mötesplatser tillsammans med barer och restauranger samt att uppmuntra människor att vara ”Absolut Allies” och att visa sitt stöd.

Varumärket inledde även ett framgångsrikt samarbete med Heinz om en oväntad pastasås med vodka och tomat, vilket skapade stor uppmärksamhet vid lanseringen i Storbritannien.

Banbrytande samarbete för att minska koldioxidavtrycket från glas

Under 2023 nådde Absolut Vodka en viktig milstolpe i syfte att bli koldioxidneutral till 2030. Varumärket inledde ett pilotprojekt med Ardagh Glass Limmared AB för att bli det första globala spritföretag som byter till en delvis vätgasdriven glasugn för storskalig produktion. Detta är ett stort steg för att minska koldioxidutsläppen från tillverkningen av företagets ikoniska flaskor.

– Med tanke på att vi har investerat i vår egen produktion i decennier, minskat våra utsläpp och ökat energieffektiviteten, är vi nu i en position där vi också kan fokusera på de delar av år värdekedjan som ligger utanför vår egen räckvidd, säger Stephanie Durroux, ordförande och VD, The Absolut Company.

För mer information:
Paula Eriksson, VP Corporate Affairs & Communications
070 1901207, paula.eriksson@pernod-ricard.com

The Absolut Company

The Absolut Company har det globala ansvaret för produktion, förpackningsinnovation och strategisk marknadsföring av Absolut Vodka, Malibu och Kahlúa. Absolut Vodka är ett av världens tio största internationella spritmärken. Varje flaska Absolut Vodka kommer från en källa, Åhus i södra Sverige.

Malibu är den ledande rombaserade kokosnöts-spritdrycken i världen. Kahlúa kaffelikör är världsledande i sin kategori. Besökscentret, Absolut Home, ligger bredvid den huvudsakliga produktionsplatsen för Absolut Vodka och öppnade 2018. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Ordförande och VD är Stéphanie Durroux. The Absolut Company är en del av Pernod Ricard, världens näst största vin- och sprittillverkare (källa: IWSR)

Pernod Ricard

Pernod Ricard är världens näst största vin- och sprittillverkare med en omsättning på 10 701 miljoner Euro för räkenskapsåret 2022. Gruppen, som äger 17 av världens 100 ledande spritmärken har en av de mest prestigefulla och omfattande portföljer i industrin med över 240 premiummärken på mer än 160 marknader. Pernod Ricards portfölj inkluderar Absolut Vodka, Ricard pastis, Ballantine’s, Chivas Regal, Royal Salute, The Glenlivet Scotch whiskies, Jameson Irish whiskey, Martell cognac, Havana Club rum, Beefeater gin, Malibu liqueur och Mumm and Perrier-Jouët champagne. Gruppens mission är att släppa loss magin kring mänskliga förbindelser genom att erbjuda “Good Times from a Good Place”, i linje med företagets hållbarhets- och ansvars-roadmap. Pernod Ricards decentraliserade organisation låter företagets 19 480 anställda vara ambassadörer på marken för företagets syftesdrivna och inkluderande, vänliga kultur, som för människor samman på ett meningsfullt, hållbart och ansvarsfullt sätt för att skapa långsiktiga värden. Som del av den strategiska planen Transform & Accelerate, förlitar sig nu Pernod Ricard på sin ”Conviviality Platform”, en ny tillväxtmodell baserad på data och artificiell intelligens för att möta de ständigt föränderliga kraven hos konsumenterna. Pernod Ricard är listat på Euronext (Ticker: RI; ISIN Code:FR0000120693) och är del av CAC 40 and Eurostoxx 50-indexen.